Menu Sluiten

Nieuws en Tips

Offgrid en toch online?

We zijn, allemaal samen, met ongeveer 7.5 miljard mensen op onze planeet (afhankelijk van wie de telling heeft uitgevoerd). Voor ons, Europeanen, kan het moeilijk te vatten zijn maar bijna 4 miljard van die mensen beschikken niet over een fysiek adres. We spreken dan niet van daklozen of mensen die op de vlucht zijn, maar wel over mensen die vanwege een aantal redenen niet in een straat met nummer wonen. De steppe, de tundra, plaatsen in de wildernis waar straten al even uitzonderlijk zijn als water, … Het zijn plaatsen die nog altijd bestaan. Hoe koop je dan in hemelsnaam je producten online? Het is de vraag die Facebook, samen met het MIT, probeert te beantwoorden.

We spreken misschien initieel wel van online aankopen, maar off-grid-people (mensen zonder echt adres) lopen vaak ook tegen andere problemen aan. Toegang tot administratie, zorg & hulp wordt een heuse uitdaging als iemand je niet een eenvoudige brief kan sturen of wanneer een ambulance je adres niet in een GPS kan steken. De cyberwizards van Facebook en de ontwikkelaars van het Media Lab van MIT, werken aan een stukje AI die binnenkort wel komaf zou kunnen maken met dit euvel.

Een voorbeeld van een kwadrant, op basis van sattelietkaarten.

Op basis van satellietkaarten gaat hun software de wereld gaan opdelen in kwadranten. Die kwadranten worden gescand zodat iedere straat, steeg, weg, rivier of beekje in beeld wordt gebracht. Stukken die met een wagen niet toegankelijk zijn, krijgen zo ook coördinaten toegewezen. Wie off-grid woont, wordt plotsklaps een beetje meer on-grid.

Wie off-grid woont, wordt plotsklaps een beetje meer on-grid.

De AI en de software staat nog in zijn kinderschoenen, maar vooruitgang wordt wel geboekt. Aan de hand van je naam zouden hulpverleners snel en efficiënt ter plaatse kunnen komen en zou de lokale administratie je steeds kunnen bereiken. Maar ook internetgiganten kijken reikhalzend uit naar deze evolutie. Wie geen adres heeft, kan op die manier toch probleemloos een online order plaatsen, welke nadien met een drone kan geleverd worden.

Handig of beangstigend, het is een techniek die de wereld naar een nieuwe toekomst zal brengen. Een toekomst die we, bij Social Lemon, vanop de eerste lijn zullen volgen.

Posted in Marketing

Gerelateerde berichten

Wil je up-to-date blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Geen paniek! We spammen niet met onnodige mails. Laat hier je voornaam en e-mailadres achter.