Menu Sluiten

Nieuws en Tips

Gen Z: Een cruciale generatie voor bedrijven

Gen Z

In de wereld van vandaag is Gen Z uitgegroeid tot een onmisbare kracht en de toekomst van onze samenleving. Met de geboortejaren tussen 1997 en 2012 hebben jongeren uit deze generatie de gewoonte ontwikkeld om gemiddeld zo’n 2 uur en 43 minuten per dag door te brengen op sociale media. Dit gegeven maakt sociale media onmisbaar voor bedrijven die deze generatie willen bereiken. Maar hoe kun je effectief contact maken met Gen Z? Wat zijn hun interesses op sociale media en wat drijft hen om bijna 3 uur per dag online door te brengen

Gen Z heeft een enorme invloed op de online economie, waarbij ze alleen al in de Verenigde Staten verantwoordelijk zijn voor een verbazingwekkende 143 miljard dollar aan online uitgaven. Deze actieve online aanwezigheid van de generatie heeft een aanzienlijke impact op diverse gebieden. Het is van essentieel belang dat bedrijven zich aanpassen aan het nieuwe consumentengedrag en hun marketingbenadering afstemmen op Gen Z. Daarnaast moeten betalingsmethoden worden aangepast, aangezien Gen Z de voorkeur geeft aan online winkelen boven fysieke winkelbezoeken. Het niet inspelen op deze veranderingen kan ervoor zorgen dat bedrijven achterblijven bij grote spelers in de markt.

Maar waaraan geeft Gen Z hun geld eigenlijk uit online? De top vijf categorieën van online uitgaven voor Gen Z zijn als volgt:

 1. Kleding en schoenen (55%)
 2. Boeken en muziek (52%)
 3. App-abonnementen (52%)
 4. Speelgoed en (video)spelletjes (50%)
 5. Evenementen (48%)

Echter, hun invloed reikt verder dan alleen hun eigen aankopen. Gen Z oefent ook invloed uit op hun familieleden om online aankopen te doen. Ze zijn verantwoordelijk voor maar liefst 127 miljard dollar aan uitgaven van hun familieleden. De voornaamste gebieden waarin Gen Z hun familieleden beïnvloedt, zijn:

 1. Voeding (77%)
 2. Meubels (76%)
 3. Huishoudelijke apparaten (73%)
 4. Reizen (66%)
 5. Elektronica (61%)

Opvallend genoeg verschillen de categorieën waarin Gen Z zelf online aankopen doet sterk van de categorieën waarin ze hun familie beïnvloeden.

Een opmerkelijk kenmerk van Gen Z is hun geloof in wat ze online lezen. Hun vertrouwen in grote bedrijven is aanzienlijk lager dan bij andere generaties. Ze hechten meer waarde aan wat influencers hen vertellen dan aan nieuwsbronnen. Voorafgaand aan een aankoop zoekt maar liefst 63% van Gen Z naar reviews en ervaringen. Ze vertrouwen op aanbevelingen van vrienden en influencers en hebben daardoor geen verdere informatie nodig over het product. Ze geloven dat influencers en hun vriendenkring oprecht communiceren.

Daarnaast speelt het imago van een merk een grote rol. Gen Z keert zich af van merken die betrokken zijn geweest bij (online) schandalen of die een macho-imago uitstralen. Ethische waarden van een bedrijf zijn voor hen van groot belang. Sterker nog, ze zouden ervoor kunnen kiezen om geen aankopen meer te doen bij een bedrijf als:

 1. Het een macho-imago heeft (81%)
 2. Het betrokken is geweest bij een schandaal (80%)
 3. Het racistisch is (79%)
 4. Het tekenen van homofobie vertoont (76%)

Inclusiviteit op sociale media is essentieel voor het bereiken van Gen Z. Inclusiviteit houdt in dat merken mensen van alle rassen, seksuele oriëntaties en identiteiten opnemen in hun campagnes. Maar liefst 49% van Gen Z is eerder geneigd om tot aankoop over te gaan wanneer een merk inclusiviteit toont in zijn campagnes. Dit vormt een aanzienlijk verschil vergeleken met andere generaties, waarbij dit aspect minder belangrijk is. Bovendien geeft 51% van Gen Z aan dat ze meer inclusiviteit willen zien in campagnes, terwijl dit percentage voor hun voorgangers, de Millennials, slechts 44% is.

Om succesvol te zijn, moeten bedrijven zich grondig verdiepen in de voorkeuren en gedragingen van Gen Z en hierop inspelen. Het is van cruciaal belang om een sterke aanwezigheid op sociale media op te bouwen en authentieke interacties met influencers en leeftijdsgenoten aan te gaan. Daarnaast is transparantie en ethisch handelen van groot belang, aangezien Gen Z waarde hecht aan bedrijven die zich inzetten voor sociale rechtvaardigheid en inclusiviteit.

Als bedrijf dien je voortdurend op de hoogte te blijven en flexibel te zijn om te kunnen inspelen op de snel veranderende behoeften en voorkeuren van Gen Z. Door te begrijpen waar ze zich mee bezighouden en hoe ze online handelen, kun je een effectieve strategie ontwikkelen om deze belangrijke generatie te bereiken en te betrekken. Gen Z vormt de drijvende kracht achter de huidige veranderingen in de markt, en het is van essentieel belang om hun stem te horen en te begrijpen om als bedrijf succesvol te zijn in de moderne wereld.

Heb je een eigen zaak of help je mee met de marketing van jouw organisatie? Door te investeren in kennis ben je al op de goeie weg om de kracht van sociale media te gebruiken en de naamsbekendheid van je bedrijf te verhogen. Neem contact op als wij jou kunnen verder helpen. Wil je inschrijven voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze nieuwste blogs? Dat doe je hier gemakkelijk.

Posted in Marketing, Social Media

Gerelateerde berichten

Wil je up-to-date blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Geen paniek! We spammen niet met onnodige mails. Laat hier je voornaam en e-mailadres achter.