Menu Sluiten

Nieuws en Tips

5 soorten videocontent die je marketingstrategie een trapje hoger tillen

5 soorten videocontent

Het kiezen van de juiste soort videocontent is niet altijd even makkelijk, daarom helpen wij je even op weg.

Het kiezen van de juiste soort videocontent is een cruciale stap voor het slagen van een marketingcampagne. De reden? Omdat elk filmpje een ander doel in de ‘marketing funnel’ beoogt, namelijk: interesse opwekken, prospecten informeren, klanten overtuigen of cliënten behouden. Om het werk voor jou wat lichter te maken, delen wij hieronder vijf soorten video’s om te overwegen wanneer je op zoek bent naar een manier om jouw online of marketingboodschappen te verbeteren.

Video’s zijn in de meeste gevallen een pak aantrekkelijker dan andere soorten content. De geluiden en bewegende beelden trekken in één oogopslag de aandacht van het publiek en zorgen ervoor dat de kijker alle informatie makkelijker verwerkt. Bovendien wordt in een video ook meteen de tone of voice duidelijk. Bij een tekst wordt die bepaald door interpuncties, zinsbouw en woordkeuze, wat doorgaans meer energie vraagt om te begrijpen. Het is dan ook geen verrassing dat personen 95% van de boodschap onthouden wanneer die in een filmpje gegoten is en slechts 10% wanneer het om een geschreven tekst gaat.

Daarnaast werd de voorkeur van klanten voor visuele content beïnvloed door sociale media. Mensen houden er meer dan ooit van om in een korte tijd veel informatie op te nemen. Video’s verlenen zich daar perfect toe. Daarom delen we hieronder 5 x soorten videocontent die jij op je bedrijfskanalen kan inzetten om (nieuwe) cliënten aan te spreken of in te lichten.

1. Explainer video’s

Zoals de naam reeds doet vermoeden, zijn explainer video’s korte en bondige video’s die bedrijven inzetten om een heleboel informatie te verschaffen over hun merk of producten. Meestal wordt er gebruik gemaakt van animaties om de uitleg verteerbaarder te maken. Verder wordt vaak een voice-over toegevoegd, wat ervoor zorgt dat de boodschap beter blijft hangen. Let wel: geanimeerde explainers nemen een heleboel tijd in beslag wat het creatieproces betreft. Andere kenmerken zijn onder andere:

 • Zijn (bij voorkeur) 60-90 seconden lang
 • Hebben als doel om interesse op te wekken bij (potentiële) klanten
 • Bevatten een duidelijke call to action

2. How-to video’s of tutorials

How-to of tutorial video’s demonstreren kijkers – in chronologische volgorde – de acties die ze moeten uitvoeren om je producten of diensten te gebruiken. De walk-throughs worden opgebouwd aan de hand van visuals en audio- of tekstinstructies om het proces op een duidelijke en bovendien beknopte manier over te brengen. Onderschat het creëren van een tutorial echter niet. Het schrijven van een kort maar instructief script dat elke cliënt begrijpt, is een heuse uitdaging. Elementen die dit soort video’s kenmerken zijn:

 • Zijn 2 tot 10 minuten lang
 • Hebben als doel om interesse op te wekken bij (potentiële) klanten en klanten te overtuigen
 • Leren de klant iets bij, focussen dus niet enkel op de verkoop van producten

3. Demo video’s

Productdemo’s zijn bedoeld om klanten de waarde van een product te laten zien, in plaats van alleen maar te vertellen. Het geeft de kijkers een inzicht in het gebruik en de werking van een artikel. Daarbovenop toont het de aanblik van de goederen die jouw bedrijf aanbiedt, inclusief de functies en wat de cliënt precies van het gebruik mag verwachten. Verder is uit onderzoek gebleken dat maar liefst 73% van de mensen die een productdemo bekijken eerder geneigd zijn een product aan te kopen. Kenmerken van demo video’s zijn de volgende:

 • Zijn 2 tot 3 minuten lang
 • Hebben als doel om klanten te overtuigen (en aan te zetten tot een aankoop)
 • Deelt de meest gezochte informatie mee (of geeft een antwoord op veelgestelde vragen)

4. Bedrijfscultuur video’s

Bedrijfscultuur video’s zijn een korte highlight reel die potentiële klanten (of werknemers) een kijkje geeft hoe het eraan toegaat in jouw organisatie. Verder communiceren dit soort filmpjes de doelstellingen van je merk, de bedrijfswaarden en de inzichten van huidige werknemers, zodat mensen enthousiast worden om zaken met jou te doen (zij het als klant, partner of nieuwe medewerker). Uit cijfers blijkt dan ook dat bedrijven met een geëngageerde cultuur 30% hogere klanttevredenheid niveaus bezitten. Volgende elementen karakteriseren een bedrijfscultuur video:

 • Zijn 1 tot 2 minuten lang
 • Hebben als doel om interesse op te wekken bij (potentiële) cliënten en hen te overtuigen
 • Geeft de waarden, missie en visie van de onderneming mee
 • Toont aan hoe een typische dag op kantoor/ in jouw organisatie eruit ziet

5. Webinars

Webinars helpen bedrijven om hun publiek te betrekken bij en te informeren over het merk. Ze kunnen een aantal verschillende vormen aannemen, zoals een panel interview, een livestream (waarbij allerhande vragen worden beantwoord) of een voorbereide lezing. Daarbovenop helpt dit soort video’s content marketeers om op een snelle manier boodschappen te delen en tegelijkertijd de eentonigheid van dia’s en hand-outs te doorbreken. Let wel: het is een grote uitdaging om deelnemers volledig te betrekken bij een webinar, zeker in tegenstelling tot face-to-face workshops. Kenmerken van dit soort video’s zijn onder andere:

 • Zijn 15 tot 60 minuten lang

 • Hebben als doel om interesse op te wekken bij (potentiële) klanten en hen te informeren

 • Hebben een moderator en zijn interactief

Heb je een eigen zaak of help je mee met de marketing van jouw organisatie? Door te investeren in kennis ben je al op de goeie weg om de kracht van sociale media te gebruiken en de naamsbekendheid van je bedrijf te verhogen. Neem contact op als wij jou kunnen verder helpen. Wil je inschrijven voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze nieuwste blogs? Dat doe je hier gemakkelijk.

Posted in Marketing, Video

Gerelateerde berichten

Wil je up-to-date blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Geen paniek! We spammen niet met onnodige mails. Laat hier je voornaam en e-mailadres achter.