Menu Sluiten

Nieuws en Tips

Instagram gaat de strijd aan tegen fake volgers

Krijgen we terug meer authenticiteit op Instagram?


Begin deze week kwam Instagram met de aankondiging dat ze niet-authentieke activiteit zullen reduceren.
Bij deze update gaat het specifiek om accounts die zogenaamde third-party apps gebruiken om fake likes, volgers en reacties te genereren. Iets wat not done is natuurlijk, want op Instagram is een authentiek communitygevoel belangrijk. Gedaan dus met Insta-fame te faken!

Hoe gaat Instagram dit doen?

De ingenieurs bij Instagram hebben bepaalde machine learning tools gebouwd die accounts identificeren die dergelijke diensten gebruiken. De onechte likes, volgers en reacties worden verwijderd van deze accounts. Instagram gebruikt al langer technologie om fake accounts op te sporen en te verwijderen, nu gaan ze dus ook de strijd aan tegen accounts die apps gebruiken om deze fake volgers en likes te verzamelen.

Dergelijke accounts krijgen eerst een melding binnen de Instagram-app dat de niet authentieke activiteit op hun account is verwijderd. Daarbij krijgen ze ook de vraag om hun wachtwoord te veranderen, zodat deze third-party apps geen toegang meer hebben tot hun account. Dit doe je best zo snel mogelijk, want accounts die verdergaan met het gebruiken van dergelijke apps om hun fanbase te doen groeien, zouden wel eens een negatieve impact op hun Instagram ervaring kunnen merken. Wat deze negatieve impact precies inhoudt, is nog niet echt duidelijk. We willen het ook liever zelf niet ondervinden! Volgens TechCrunch zou Instagram bijvoorbeeld de toegang tot bepaalde functies kunnen beperken voor deze accounts.

Instagram geeft je een waarschuwingsmelding wanneer ze niet authentieke activiteit op je account gedetecteerd hebben.

Zijn er dan zoveel accounts op Instagram die fake volgers kopen?

Ja. Heel wat verschillende onderzoeken ondervonden dat fake volgers en dergelijke diensten wijd verspreid zijn op sociale media. Veel mensen zien dan ook het aantal volgers als een indicatie van populariteit, of zelfs als een statussymbool. Denk bv. aan bepaalde modellenbureaus die enkel willen werken met modellen die minstens een bepaald aantal volgers hebben. Of influencers die geld verdienen op basis van de grootte van hun publiek. Zo krijg je natuurlijk snel enkele valsspelers die fake volgers kopen. Je hoeft dan ook niet ver te zoeken om tools te vinden die je daarbij kunnen helpen.

Eén zoekopdracht in Google naar ‘Instagram volgers kopen’ en je vind al heel wat tools.

Eén van de manieren waarop deze tools te werk gaan, is door het automatisch liken, volgen en reageren op andere accounts in de hoop dat deze jou terug volgen. Meestal doen ze dit bij accounts of posts die geassocieerd worden met een bepaalde hashtag. Het spreekt voor zich dat dit een vorm van spam is. Je hebt het misschien zelf ook al eens meegemaakt dat zo’n account je begon te volgen? Deze likes, comments en volgers zullen nu dus verwijderd worden.

Moet jij vrezen voor een daling in volgers of interactie op Instagram?

Enkel als je dus zo’n app gebruikt om jouw populariteit op Instagram te boosten, aangezien dit tegen de Community Guidelines en de Terms of Use van Instagram ingaat. Sowieso is dit nooit een goeie manier om populariteit te verkrijgen, aangezien deze fake volgers en fake likes geen waardevolle klanten zullen worden. Op alle sociale media zou authenticiteit één van jouw belangrijkste kernwaarden moeten zijn. Je mag wel nog steeds op zoek gaan naar authentieke manieren om je populariteit te boosten, bijvoorbeeld door partnerships aan te gaan met passende influencers (die geen volgers gekocht hebben). Als je het goed doet, kan je zo toegevoegde waarde creëren.

Merk je toch een daling in aantal volgers of krijg je de waarschuwingsmelding te zien? Ook al heb je nooit bewust zo’n dienst gebruikt voor meer volgers en likes? Dat komt misschien omdat je ooit je login-gegevens hebt doorgegeven aan een ander bedrijf, of een bepaalde app zonder jouw medeweten je gegevens misbruikt heeft. Snel je wachtwoord veranderen is de boodschap!

Niet enkel Instagram…

Instagram is niet het enige sociale netwerk dat maatregelen neemt om de authenticiteit te bewaren op het platform. Ook moederbedrijf Facebook zet hier noodgedwongen op in. Denk maar aan Fake News en aan de Facebook User Reputation Score waar we het enkele weken geleden over hadden op onze blog. Microblogsite Twitter verwijdert tegenwoordig ook meer fake accounts dan ooit tevoren. Het verbeteren van de processen om spam en junk content te verwijderen, is ook één van de zaken waar LinkedIn momenteel mee bezig is. Instagram is dus zeker niet alleen, maar neemt best een voortrekkersrol hierin op gezien het grote belang van zaken zoals influencer marketing op het platform.

Wat volgt?

Instagram eindigt hun aankondiging met de mededeling dat er de komende weken nog extra maatregelen zullen worden ondernomen om niet authentieke activiteit te verwijderen. Wij zijn alvast benieuwd en houden je graag op de hoogte! In ieder geval blijft de boodschap: zet op Instagram in op authenticiteit, het creëren van waardevolle content en relaties opbouwen met je volgers. Hulp nodig daarbij? Neem gerust contact met ons op!

Heb je een eigen zaak of help je mee met de marketing van jouw organisatie?  Door te investeren in kennis ben je al op de goeie weg om de kracht van sociale media te gebruiken en de naamsbekendheid van je bedrijf te verhogen. Neem contact op als wij jou kunnen verder helpen

Posted in Instagram

Gerelateerde berichten

Wil je up-to-date blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Geen paniek! We spammen niet met onnodige mails. Laat hier je voornaam en e-mailadres achter.