Menu Sluiten

Nieuws en Tips

Wat gebeurt er met het Facebookprofiel van iemand die overleden is?

Een moeilijke vraag, maar zeker niet onbelangrijk om even bij stil te staan: wat gebeurt er met je Facebookprofiel na overlijden? Misschien wil je dat je vrienden en familie je profiel nog kunnen bekijken en eventueel nog berichten op je tijdlijn kunnen plaatsen, als een soort van herdenkingsplaats, maar evengoed kan het zijn dat je verkiest om je profiel volledig te laten verwijderen. Het is iets waar je waarschijnlijk nog niet hebt over nagedacht, maar Facebook biedt je wel de mogelijkheid om zelf te kiezen wat er gebeurt met je online leven wanneer je er niet meer bent.

Het is interessant om jouw voorkeur aan Facebook te laten weten.

Als je dit niet doet, is het voor Facebook moeilijk om te weten hoe ze het best handelen, terwijl dit best wel een delicaat onderwerp is voor rouwende vrienden en familieleden. Het is voor Facebook onmogelijk om in te schatten wat de overledene zou gewild hebben en familieleden zijn het ook niet altijd eens over wat er moet gebeuren met het profiel en wat erop staat. Bovendien zijn er ook legale zaken waar rekening mee moet gehouden worden, zoals privacy. De wetgeving rond eigendom na overlijden is echter vaak nog niet toegepast op digitale eigendom.

Wat doet Facebook standaard wanneer ze weten dat een persoon overleden is?

Het profiel krijgt een herdenkingsstatus. Bovenaan het profiel staat nu “Ter nagedachtenis aan” en er kan niet meer ingelogd worden op het profiel. Foto’s en berichten blijven ongewijzigd staan, zichtbaar voor de mensen die de gebruiker voor het overlijden gekozen heeft. Indien de gebruiker tijdens het leven gekozen heeft om de privacyinstellingen zo in te stellen dat vrienden berichten op de tijdlijn kunnen posten, dan blijft dit ook zo na het overlijden. Met de herdenkingsstatus wordt het profiel dus een herdenkingsplaats, met respect voor de keuzes die de gebruiker zelf gemaakt heeft tijdens zijn of haar leven. Een profiel met herdenkingsstatus wordt niet meer weergegeven in de publieke ruimte op Facebook, zoals bij verjaardagen en advertenties.

Een andere optie is om je profiel permanent te laten verwijderen na overlijden. Dit moet je zelf aangeven aan Facebook, of dichte familieleden kunnen doorgeven aan Facebook dat je dit zo gewild zou hebben. Het profiel verdwijnt dan volledig van Facebook en alle berichten en foto’s worden verwijderd. Wel is het mogelijk om een kopie van je gegevens te laten downloaden door iemand die je zelf hebt uitgekozen.

Je kan ook een contactpersoon voor accounts met een herdenkingsstatus kiezen. Je geeft door aan Facebook door wie je zaken na het overlijden wil laten afwikkelen. Afhankelijk van wat jij toelaat, heeft deze persoon toegang tot je profiel en kan je deze persoon bepaalde zaken laten wijzigen. Zo kan er een vastgezet bericht op je profiel geplaatst worden, bijvoorbeeld een herdenkingstekst. Vriendschapsverzoeken kunnen aanvaard worden en je profiel- of omslagfoto kunnen bijgewerkt worden. Zij kunnen ook een aanvraag indienen om je profiel te laten verwijderen.

Wat kan deze contactpersoon niet doen? Ze kunnen zich niet aanmelden op je profiel en geen oudere foto’s, berichten of andere inhoud die je gedeeld hebt op je tijdlijn verwijderen of wijzigen. Ook hebben ze geen toestemming om vrienden te verwijderen en je chatberichten te lezen. Dit zou ingaan tegen de privacy van overlevenden die misschien niet willen dat iemand anders kan lezen wat zij in een privésfeer tegen de overledene gezegd hebben.

Er zijn dus wel enkele mogelijkheden wat betreft wat er met je Facebookprofiel gebeurt na overlijden. Facebook is deze mogelijkheden ook nog volop aan het ontwikkelen. Het is geen prettig idee om nu al met dergelijke zaken bezig te zijn maar denk toch eens na over het voortbestaan van je profiel, en wie je eventueel als contactpersoon wil, en pas dit aan in je instellingen op Facebook. Zo weet Facebook dat de wensen van de overledene gerespecteerd worden en hoef je je hier verder niets meer van aan te trekken. Laten we er verder dan ook niet te veel meer aan denken!

Heb je een eigen zaak of help je mee met de marketing van jouw organisatie?  Door te investeren in kennis ben je al op de goeie weg om de kracht van dit fantastische medium te gebruiken en de naamsbekendheid van je bedrijf te verhogen. Neem contact op als wij jou kunnen verder helpen

Posted in Facebook

Gerelateerde berichten

Wil je up-to-date blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Geen paniek! We spammen niet met onnodige mails. Laat hier je voornaam en e-mailadres achter.