Menu Sluiten

Nieuws en Tips

Een kopie van je Facebook-posts exporteren naar een andere service? Poepsimpel!

Facebook-posts exporteren naar een andere service

Deze week kondigde Facebook een nieuwe functie aan waarmee gebruikers hun Facebookberichten kunnen exporteren naar een aantal externe diensten. Facebook biedt al langer tools aan waarmee je informatie die je op Facebook gepost hebt kan downloaden, maar dat wordt nu een stuk makkelijker door de integratie van populaire diensten zoals Google Docs en WordPress.

De nieuwe dienst vind je voortaan terug onder je Facebook-instellingen, nadat je even doorgeklikt hebt op ‘Je Facebook-gegevens’ in de linkerkolom. Eenmaal je op ‘een kopie van je gegevens overzetten’ geklikt hebt, kan je via een aantal keuzevelden je gegevens exporteren naar één van de beschikbare bestemmingen. Om de data optimaal te beschermen, vraagt Facebook de gebruiker eerst nog even om zijn of haar wachtwoord opnieuw in te voeren, wat later nogmaals herhaald wordt vooraleer de export start. Tijdens het proces, waarbij de data overgezet wordt van Facebook naar de andere dienst, worden de gegevens bovendien ook versleuteld.

Nieuwsbriefindustrie

De keuze om de export van op tekst gebaseerde content te ondersteunen is best interessant, zeker omdat Facebook momenteel achter de schermen een concurrerend platform aan het ontwikkelen is voor nieuwsbriefdienst Substack. Het socialemediakanaal wil hiermee inspelen op het groeiende momentum binnen de nieuwsbriefindustrie, waar onlangs een aantal topauteurs grotere redacties vaarwel hebben gezegd om rechtstreeks in contact te komen met hun publiek via betaalde nieuwsbrieven. Facebook is trouwens niet het enige sociale medium dat hiermee van start wil gaan; zo nam Twitter eerder ook al het bedrijf Revue over, een dienst die het voor iedereen gemakkelijk maakt om (gratis) redactionele nieuwsbrieven te publiceren. Hoewel het nog niet zeker is of Facebook’s nieuwe platform opgenomen zal worden in de exportprocedure die deze week aangekondigd werd, vormt het wel alvast een goede bescherming tegen elke vorm van concurrentievervalsende claims als en wanneer Facebook de nieuwe service uitrolt.

Data Transfer Project

De nieuwe mogelijkheden die Facebook biedt, maken trouwens deel uit van het grotere ‘Data Transfer Project’. Deze samenwerking tussen enkele techreuzen werd speciaal ontworpen om gebruikers meerdere manieren te bieden om hun content te verplaatsen naar en tussen verschillende online diensten. Zo heeft Facebook vorig jaar, als gevolg van die samenwerking, bijvoorbeeld ook al een nieuwe functie toegevoegd waarmee gebruikers foto’s en video’s via hun Facebook-account kunnen exporteren naar bvb. Google Photos en Dropbox.

Dataportabiliteit

Naast de aankondiging van de nieuwe dienst pleitte Facebook ook nog eens voor (meer) regulering op het gebied van dataportabiliteit, ook wel ‘het recht om gegevens over te dragen’ genoemd. Volgens de internetgigant zouden er namelijk wetten moeten zijn die bepalen welke gegevens overdraagbaar moeten worden gemaakt en waarin ook vastgelegd wordt wie er verantwoordelijk is voor het beschermen van de gegevens nadat deze zijn overgedragen.

Heb je een eigen zaak of help je mee met de marketing van jouw organisatie? Door te investeren in kennis ben je al op de goeie weg om de kracht van sociale media te gebruiken en de naamsbekendheid van je bedrijf te verhogen. Neem contact op als wij jou kunnen verder helpen. Wil je inschrijven voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze nieuwste blogs? Dat doe je hier gemakkelijk.

Posted in Facebook, Social Media, Tools

Gerelateerde berichten

Wil je up-to-date blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Geen paniek! We spammen niet met onnodige mails. Laat hier je voornaam en e-mailadres achter.