Tip top met TikTok
Je hebt kinderen? Je beschikt over een internetverbinding? Je kinderen hebben een smartphone? Dan zit de kans er dik in dat je ooit al te maken kreeg met het fenomeen ‘TikTok’. Het nieuwste social media fenomeen is bezig aan een heuse stormloop op het wereldwijde web, maar als ouder is enig toezicht geen overbodige luxe.
Moet mijn kind enige privacy genieten op sociale media?
“Moet mijn kind enige privacy genieten op sociale media?”, een vraag die doorheen ieders gedachten ooit wel eens gevlogen. We willen onze kinderen niet gaan isoleren van de wereld maar aan de andere kant willen we ze ook niet gaan blootstellen aan de gevaren van diezelfde wereld. Makers van apps wereldwijd begrijpen die vibe en gaan dan ook steeds meer apps wereldkundig maken, specifiek op de jeugd gericht. Een app die de concurrentie bijna verpulverde, is TikTok.
Dansen, filmen en sharen
Een Chinese app, met de naam musical.ly, zag het daglicht reeds in 2014. Niet meteen een schot in de roos op het Europese vasteland, maar na een overname en een enorme dosis marketing, gekoppeld aan het veranderen van de naam naar TikTok, werd het ook hier een waanzinnig succes.
Een eenvoudig concept, maak playback filmpjes van je favoriete muziek, trok een gigantische hoeveelheid kinderen aan. Ook werden de eerste TikTok supersterren geboren, met honderdduizenden - veelal anonieme - fans wereldwijd. Kinderen kijken op naar die supersterren en willen natuurlijk proeven van de snelle faam, die op dergelijke netwerken kan worden verworven. Filmpjes worden gemaakt, worden via de app het net op gegooid en gestaag stijgt het aantal - anonieme - fans. Die fans vragen natuurlijk steeds meer en, aangezogen door een jong wereldbeeld, hebben kinderen ook vaak de neiging mee te gaan in de hype.
Anoniem = veilig?
Het anonieme van de fans, gekoppeld aan de snelheid waarmee men met TikTok op weg kan, geeft de jeugd een soort beschermende luchtbel. Er is geen fysiek contact, er is een visueel 1-richtingsverkeer en ze maken videootjes die voor leeftijdsgenoten zijn bedoeld. Geen vuiltje aan de lucht toch?
Helaas is de anonieme factor hier de factor waarover toch enkele vragen gesteld kunnen worden. Jonge meisjes, die leuke danspasjes online gooien, zien een toename in fans. Maar die fans zijn heus niet allemaal leeftijdsgenoten. De donkere kant van het internet heeft ook hier een grote aanhang, mensen met minder nette bedoelingen, die maar al te graag de dansende tieners aansporen om steeds verder te gaan. Het feit dat er geen fysiek contact mogelijk is, is maar een doekje voor het bloeden. Beelden die éénmaal online worden gegooid, staat meestal ook voor altijd online. Het onschuldige van dit allemaal wordt snel overboord gegooid, wanneer je gaat solliciteren en men plots videobeelden van jaren terug bovenhaalt.
Bij Social Lemon proberen we volwassenen wegwijs te maken in de professionele wereld van digitale communicatie, maar ook thuis kan social media gemanaged worden. Een sporadische controle van de kids hun TikTok account kan heus geen kwaad, zo blijft alles tip top.
Begin 2019 organiseren we bij Social Lemon een info-avond rond sociale media. Wil je hiervan op de hoogte gebracht worden schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.