6 Sociale verkoopfouten die je beter vermijdt

1. Een verkooppraatje

Mensen gebruiken sociale media om in contact te komen met een online community. Niet om ontelbare verkooppraatjes onder hun neus te krijgen. En toch meestal eindigt hun stap tot sociale media in een stroom berichten van verkopers die hun nieuwste product of dienst willen verkopen. - Deze strategie kan sociaal verkopen worden genoemd maar moet niet je eerste neiging zijn. - Als je je product te vroeg op iemand probeert te pushen, kun je onbetrouwbaar overkomen én je bent precies hetzelfde als de vele andere verkopers op sociale media.Oplossing | Start een conversatie : Concentreer je niet op wat jouw bedrijf zo geweldig maakt, maar focus op de interactie met je (potentiële) klanten. Nadat je een werkrelatie hebt opgebouwd, kan je specifieke producten en functies naar voor brengen. Geef boven alles prioriteit aan het sociale element van sociale verkoop.

2. Je contacteert potentiële klanten voordat je onderzoek doet.

Sociale media zorgt voor gemakkelijke en onmiddellijke communicatie tussen gebruikers. Het nadeel van dit gemak is dat verkopers nu hun potentiële klanten, waar ze weinig van weten, kunnen contacteren. Dit kan tot verschillende problemen leiden.Bijvoorbeeld : Je neemt contact op met een potentiële klant en start met vragen stellen over je bedrijf. (maar die antwoorden zijn direct beschikbaar op hun profiel) Waarom zou je potentiële klant de tijd nemen om je vragen te beantwoorden als jij niet eens de tijd nam om vooronderzoek te doen?Oplossing | Onderzoek je contacten voor je hen contacteert : bekijk hun profiel en verzamel relevante informatie. Voer aanvullend onderzoek door hun sociale mediaprofielen te bezoeken. Potentiële klanten hebben meer kans om contact te leggen met verkopers die aantonen dat ze hun onderzoek hebben gedaan.

3. Je gebruikt enkel sociale media om te verkopen.

Veel verkopers blijven sceptisch over de effectiviteit van social selling, daarom besteden ze ook niet veel tijd aan sociale media. - Ze stellen hun profielen in, blazen een paar berichten uit en loggen weer uit.Oplossing | Word één met je community : begin met het opstarten van een luisterstrategie, zodat je kan zien wat je (potentiële) klanten online bespreken. Daarna kan je inhoud delen die overeenkomt met je doelgroep. Deel en reageer op inhoud die je interessant vindt en beantwoord vragen.

4. Je gebruikt de foute platforms.

Er is een breed scala aan sociale mediaplatforms - maar niet elk kanaal is hetzelfde. De algemene populariteit van een platform toont niet dat dit het effectieve hulpmiddel is om jouw potentiële klanten te bereken. Als je moeite hebt met succes vinden op sociale media, kan dit zijn omdat je niet de juiste kanalen gebruikt.Oplossing | Volg je doelgroep : inzicht in je doelgroep is de sleutel tot elke verkoopstrategie, en bij social selling is dit niet anders. Analyseer de profielen van jou potentiële klanten om inzicht te krijgen in waar je doelgroep ‘woont’ op het internet. Concentreer je op de platforms die het meest gebruikt worden door jou doelgroep.

5. Je stuurt elke potentiële klant hetzelfde inleidende bericht.

Vertegenwoordigers bereiken vaak meerdere potentiële klanten tegelijk wanneer ze inloggen op hun social media accounts. Om tijd te besparen kan je één bericht instellen dat je naar alle potentiële klanten verstuurt. Het probleem is dat je ontvangers deze one-size-fits-all-berichten herkennen. Als je inleiding luidt alsof deze gekopieerd werd uit een script, zal je klant jouw bericht negeren of verwijderen.Oplossing | Personaliseer jouw berichten : maak na je eerder onderzoek een gepersonaliseerd bericht dat uniek en oprecht lijkt. Reageer bijvoorbeeld op inhoud die zij hebben gepost. Focus op de kwaliteit van elk bericht in plaats van op het aantal potentiële klanten dat je zal bereiken.

6. Je hebt geen doelen gezet.

Omdat sociale media meestal gebruikt wordt voor persoonlijke doeleinden, kan sociale verkoop meer casual lijken dan traditionele B2B-verkooptechnieken. Als je geen duidelijke doelen stelt, kan je jouw succes niet meten en zie je niet waar het beter kan.Oplossing | Stel een doel op en meet je resultaten : bepaal welke statistieken je moet bijhouden om je vooruitgang te evalueren. Als je niet aan je doelen voldoet, bepaal je welke aanpassingen je kan doen om je prestaties te verbeteren.Heb je een eigen zaak of help je mee met de marketing van jouw organisatie? Door te investeren in kennis ben je al op de goeie weg om de kracht van sociale media te gebruiken en de naamsbekendheid van je bedrijf te verhogen. Neem contact op als wij jou kunnen verder helpen

Vorige
Vorige

Facebook en Instagram: Wat is er nieuw?

Volgende
Volgende

5 Manieren om meer uit je advertenties te halen in 2020